Leonie Brautigam

Leonie Ida Brautigam 19 januari 1924 - 21 februari 2010

Leonie Ida Brautigam 19 januari 1924 – 21 februari 2010

Leonie Ida Brautigam
*19 januari 1924 te Amsterdam † 21 februari 2010 te Doorn

Leonie Brautigam werd op 19 januari 1924 geboren in Amsterdam, als 2e van 5 kinderen van de zeeman Harris Brautigam en de muzikale Fie Ides. Haar vader werd in oktober 1944 door de Duitse bezetter gefusilleerd. Dit is een groot verdriet gebleven voor Leonie. Haar moeder Fie overleed ook jong, in 1964.

Na de MULO vervolgde Leonie haar opleiding aan de School voor Maatschappelijk Werk. In deze tijd leerde ze medicijnenstudent Harmen Tiddens kennen, waarmee ze in 1949 trouwde. In het ouderlijk huis van Leonie werd Lisette geboren, daarna verhuisde het gezin naar Helmond, waar Harmen als kinderarts ging werken. Daar werden Pim, Harris, Leontien, Harm en Pieter geboren: 6 kinderen binnen 8 jaar.

Leonie was rooms-katholiek opgevoed en een principieel mens. Het verbod van de kerk op voorbehoedsmiddelen in 1968 bracht haar in gewetensnood. Ze brak daarom met de kerk, hoeveel pijn dit haar ook deed. In haar laatste jaren vond ze het wel fijn weer naar de kerk te gaan, maar uit protest ging ze niet ter meer ter communie.

Leonie was niet altijd de makkelijkste voor haar dierbaren. Ze was intelligent, nieuwsgierig en kritisch en stak haar mening niet onder stoelen of banken (en de appel valt overigens voor geen van haar nakomelingen ver van de boom). Ze was ook iemand met wie je geweldig kon lachen. Haar vrienden en collega’s uit de diverse woonplaatsen (Amsterdam, Helmond, Utrecht, Meerssen, Tilburg, Utrecht en Doorn) bleef ze trouw, zodat ze tot het laatst toe genoot van haar grote vriendenkring.

In het begin van de jaren zeventig maakte Leonie gebruik van de herintredingsregeling voor maatschappelijk werkers en ging ze werken bij het RIAGG in Utrecht en later in Sittard en Tilburg. Toen ze met vervroegd pensioen ging betekende dat niet niets doen voor haar: ze was onder meer actief bij de Vrienden van het Lied, in de Martinuskerk, waar ze in Utrecht woonde, en in Park Boswijk. Ook gaf ze taalles aan allochtonen. Op dinsdagmiddag was ze nog iedere week te vinden als vrijwilligster in het café van de Domkerk. Ze hield veel van voordrachtskunst en muziek en bleef tot het eind concerten bezoeken en zelf zingen en pianospelen.

De strubbelingen die bij haar huwelijk met Harmen hoorden leidden in 1984 tot een definitieve scheiding, een gegeven waar ze tot het eind van haar leven veel verdriet van gehad heeft. Ondanks dat is ze erin geslaagd met veel inspanning en doorzettingsvermogen een eigen bestaan op te bouwen: eerst in Utrecht en op het laatst in Doorn.

In 1974 werd haar eerste kleinkind geboren: Naomi. Er volgden nog Leonie, Dennis, Harm, Obbe, Jelle, Giulia, Heleen, Arne, Inge, Elena, Chiara en Sophie. Ze was altijd erg dol op haar kleinkinderen, die zeiden dat hun oma de enige oma was die eerst haar drukke agenda moest raadplegen als ze langs wilden komen.
Leonie wilde graag bij de tijd blijven: haar strijd met de computer is legendarisch. Ze streed net zolang tot ze kon e-mailen en de weblogs van haar kleinkinderen kon volgen. Onlangs leerde ze tot haar grote trots zelfs nog de kunst van het sms-en.

Leonie vond het heerlijk als haar hele ‘clan’ bij elkaar was. Ze hield ook veel van haar schoonkinderen Maarten, Hanneke, Jutta, Jan, Rosaria en Katia en was heel blij met de komst van haar 4 achterkleinzonen: Mees, Nils, Pieter en Petter.
De ‘clan’ die ze achterlaat is erg geschokt door haar plotselinge dood. We dachten echt dat ze 100 jaar zou worden en we zijn verdrietig dat dat niet zo zal zijn. We troosten ons met de wetenschap dat niet gebeurde wat ze vreesde: een langzame aftakeling. Tot het laatst toe is ze energiek, fit, ondernemend, strijdlustig en betrokken gebleven.
We zullen onze spil missen.

De Tiddens-clan met spil Leonie Leonie met schoon-, schijn-, achter-, klein- en eigen kinderen, broer, schoon- en zus en Léon Niessen in Wamel ter viering van haar 85e verjaardag

De Tiddens-clan met spil Leonie Leonie met schoon-, schijn-, achter-, klein- en eigen kinderen, broer, schoon- en zus en vrienden in Wamel ter viering van haar 85e verjaardag